Γιατι οι gamers λατρευουν τα RGB φωτα;
Θυμάσαι εκείνο το gaming δωμάτιο με την τεράστια φωτεινή οθόνη, την απίθανη εργονομική καρέκλα και τον χαμηλό φωτισμό που είδες στο τικ τοκ ή στο Instagram;
Σίγουρα θα πρόσεξες εκείνα τα πολύχρωμα, φωτεινά gadgets έτσι δεν είναι; Από τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια, μέχρι τα ακουστικά και τα ηχεία τους όλα εκπέμπουν ζωηρά χρώματα. Πλεον η χρωματιστή, απαλή λάμψη ενός πληκτρολογίου έχει γίνει συνώνυμο με το παιχνίδι.
Γιατί όμως; Δεν μπορούν να παίξουν με ένα κανονικό φως ή ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο; Βοηθούν κάπου ή είναι απλά ψυχολογικό; Ποιος είναι ο λόγος που τα φώτα αυτά δεν λείπουν ποτέ από ένα gaming δωμάτιο;
H απάντηση βασίζεται τόσο στην πρακτικότητα των κατασκευαστών όσο και στην αίσθηση υπερηφάνειας από την πλευρά των gamers.
Mέρος της απάντησης βρίσκεται φυσικά στην ιστορία γύρω από την ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας των λαμπτήρων LED.
Οι λαμπτήρες LED έγιναν αρχικά διαθέσιμοι τη δεκαετία του 1960 με κόκκινο, έπειτα πράσινο, έπειτα πορτοκαλί/κίτρινο χρώμα και χρειάστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι να καταστούν δυνατά τα μπλε LED.
“’Όταν έχεις το μπλε χρώμα μπορείς να φτιάξεις οποιοδήποτε χρώμα, για αυτό η εφεύρεση του μπλε λαμπτήρα κέρδισε βραβείο νόμπελ το 2014”
Έτσι, τη δεκαετία του 1990 καθώς εμφανίζονταν τα ηλεκτρονικά περιφεριακά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το μπλε χρώμα έγινε το πιο δημοφιλές. Το μπλε ήταν επίσης πάντα συνδεδεμένο με την επιστημονική φαντασία και τις αναπαραστάσεις του μέλλοντος, επειδή είναι ένα χρώμα που είναι σπάνιο στην οργανική ύλη.
Επίσης αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται συχνά για να επισημάνουν τον ιδιοκτήτη ως άτομο που κατέχει περισσότερες από μία εκδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος.
Εκτός από το ότι σηματοδοτεί κάτι καινούργιο ή πρωτοποριακό, υπάρχει και κάποια ανεπαίσθητη βελτίωση για τους παίκτες που χρησιμοποιούν αυτά τα πληκτρολόγια.
Παρόλο που οι περισσότεροι παίκτες πληκτρολογούν με το άγγιγμα, η δυνατότητα προγραμματισμού πλήκτρων θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιστοποιήσει την απόδοση, καθώς το μάτι βλέπει το χρώμα πολύ πιο γρήγορα από ότι βλέπουμε κείμενο.
Πολλοί ανθρωποι το κάνουν για εκφραστούν, μέσω λογισμικού, μπορούν να καθορίσουν αυτά τα χρώματα ανά πλήκτρο, σε ζώνες, ανά παιχνίδι ή εφαρμογή. Υπάρχουν 16,8 εκατομμύρια χρώματα για να διαλέξουν, οπότε εξαρτάται πραγματικά από την φαντασία του κάθε ανθρώπου.
Και στην τελική, σε ποιόν δεν αρέσουν τα λαμπερά, χρωματιστά αντικείμενα;
Ενώ τα φώτα RGB στο παιχνίδι είναι κυρίως ένα αισθητικό αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμπειρία του παιχνιδιού με απροσδόκητους τρόπους. Από τη βελτίωση της αντίθεσης έως τη μείωση της καταπόνησης των ματιών, τα LED RGB έχουν και πρακτική λειτουργία.
1. Μπορούν να σώσουν τα μάτια σας
Για να προστατέψετε τα μάτια σας από την κόπωση χρειάζεστε τον σωστό φωτισμό στο δωμάτιο. Το απαλό φως από τα RGB φώτα είναι απίστευτα αποτελεσματικό στην παροχή ενός ευχάριστου έμμεσου φωτός, ενώ αποφεύγεται η λάμψη και οι αντανακλάσεις με αποτέλεσμα λιγότερη κόπωση των ματιών κατά τη διάρκεια πολλών ωρών χρήσης υπολογιστή.
Όταν κοιτάτε επίμονα σε ένα ορθογώνιο που είναι η μόνη πηγή φωτός στο δωμάτιο, εκπέμποντας ποσότητες φωτός που ποικίλλουν κάθε δευτερόλεπτο, τα μάτια σας δουλεύουν σκληρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους κούρασης και κόπωσης των ματιών. Ο φωτισμός που λαμβάνετε με τα φώτα RGB είναι ένας φανταστικός τρόπος διατήρησης ενός πιο σταθερού επιπέδου φωτός στο δωμάτιο για να βοηθήσει τα μάτια σας.
2. Οι οθόνες RGB προσφέρουν ανώτερη αντίθεση
Δεν θα οδηγούσε όλο αυτό το επιπλέον φως σε χειρότερη αντίληψη της ποιότητας της εικόνας; Αντίθετα, το μαύρο στην οθόνη σε αντίθεση με έναν σκούρο τοίχο φόντου φαίνονται ξεφτισμένοι σε σύγκριση με το μαύρο σε πιο ανοιχτό φόντο. Τα πλούσια, βαθιά μαύρα είναι απλά μαγευτικά για να κοιτάξουν τις οθόνες υπολογιστών και τις οθόνες smartphone. Πολλαπλές οπτικές ψευδαισθήσεις παίζουν κόλπα στο μυαλό μας αλλάζοντας εντελώς το χρώμα ενός δεδομένου αντικειμένου μόνο αλλάζοντας το χρώμα του φόντου.
3. Οι οθόνες φαίνονται μεγαλύτερες
Ένα μπόνους αποτέλεσμα που προκαλεί η απαλή αύρα που φαίνεται γύρω από μια οθόνη είναι ότι κάνει την οθόνη να φαίνεται μεγαλύτερη χωρίς την απότομη διαφορά τιμής, ούτε τη μείωση της πυκνότητας των pixel.
Θα παρατηρήσατε ότι οι περισσότεροι gamers, και κυρίως αυτοί που κάνουν streaming κατέχουν όλων των ειδών RGB. Όχι μόνο τα περιφερειακά του Η/Υ όπως για παράδειγμα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, αλλά επιλέγουν πίσω τους κυρίως να εφαρμόσουν RGB LED strips, ώστε να είναι ορατά την ώρα που τους βλέπει το κοινό τους.
Γενικά οι περισσότεροι gamers προτιμούν τα RGB γιατί τους δίνει μια «δύναμη» να μετατρέψουν ένα απλό προϊόν σε κάτι παραπάνω. Τους αρέσει η ιδέα να μετατρέψουν κάτι που παράγετε μαζικά σε κάτι πιο μοναδικό και εξατομικευμένο.