Τι ειναι το χρωματικο μοντελο RGB;
Το RGB (Red, Green, Blue) αναφέρεται σε τρεις αποχρώσεις φωτός που μπορούν να αναμειχθούν μαζί για να δημιουργήσουν διαφορετικά χρώματα. Ο συνδυασμός κόκκινου, πράσινου και μπλε φωτός είναι η τυπική μέθοδος παραγωγής έγχρωμων εικόνων σε οθόνες, όπως τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και οθόνες smartphone.
Πόσα χρώματα μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας RGB;
Ο αριθμός των χρωμάτων που υποστηρίζονται από RGB εξαρτάται από το πόσες πιθανές τιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κόκκινο, πράσινο και μπλε. Αυτό είναι γνωστό ως "βάθος χρώματος" και μετριέται σε bits. Το πιο συνηθισμένο βάθος χρώματος είναι το χρώμα 24-bit, γνωστό και ως "πραγματικό χρώμα". Υποστηρίζει οκτώ bits για καθένα από τα τρία χρώματα, ή 24 bit συνολικά. Αυτό παρέχει 28 ή 256 πιθανές τιμές για κόκκινο, πράσινο και μπλε. 256 x 256 x 256 = 16,777,216 συνολικά πιθανά χρώματα στην παλέτα "πραγματικού χρώματος".
Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει μόνο περίπου επτά εκατομμύρια χρώματα, επομένως σπάνια χρησιμοποιούνται βάθη χρώματος άνω των 24-bit.
Παράδειγμα RGB
Κατά την εμφάνιση μιας έγχρωμης εικόνας σε μια οθόνη, κάθε εικονοστοιχείο έχει μια συγκεκριμένη τιμή RGB. Σε χρώμα 24-bit, αυτή η τιμή είναι μεταξύ 0 και 255, όπου το 0 δεν είναι χρώμα και το 255 είναι πλήρης κορεσμός). Ένα μωβ pixel θα έχει πολύ κόκκινο και μπλε χρώμα, αλλά λίγο έως καθόλου πράσινο. Για παράδειγμα, η ακόλουθη τιμή RGB μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μωβ:
R: 132 (84 σε δεκαεξαδική)
G: 17 (11 σε δεκαεξαδική)
Β: 170 (AA σε δεκαεξαδικό)
Δεδομένου ότι κάθε χρώμα έχει 256 πιθανές τιμές, μπορεί επίσης να αναπαρασταθεί χρησιμοποιώντας δύο δεκαεξαδικές τιμές (16 x 16), όπως φαίνεται παραπάνω. Ο τυπικός τρόπος για να εμφανίσετε μια τιμή RGB είναι να χρησιμοποιήσετε τις δεκαεξαδικές τιμές για κόκκινο, πράσινο και μπλε, πριν από ένα σύμβολο αριθμού ή hashtag. Επομένως, το μωβ χρώμα παραπάνω ορίζεται στο RGB ως #8411AA.